top of page
  • Foto van schrijverWendy Celis

Waarom jezelf vergelijken met anderen geen goed idee is


We doen het allemaal, en social media heeft het alleen maar makkelijker gemaakt: vergelijken! Onze Instagram- en Facebookprofielen zijn ons eigen kleine uitstalraampjes waar we de mooiste foto’s delen van ons leven. En het kan fijn zijn om op die manier op de hoogte te blijven van wat onze vrienden en kennissen uitspoken, maar helaas vervallen we maar al te vaak in een negatieve spiraal van vergelijken en zelftwijfel.

Comparison is the thief of joy

Deze quote zou van Theodore Roosevelt komen, maar werd ook al toegeschreven aan Mark Twain en andere bekende figuren. Wat zeker is: die mannen hebben de sociale media nooit gekend en zelfs in hun tijd was al duidelijk dat vergelijken geen goed idee is.

Allemaal kijken we graag over het muurtje om te zien waar onze buren mee bezig zijn. En o wee als hun gras groener is… Dat betekent dat wij het onze beter moeten onderhouden. Vroeger op het dorpsplein, maar ook nu nog aan de schoolpoort vertellen moeders maar al te graag over de prestaties van hun kinderen. “Oei, Kjell had 9/10 en onze Lise had maar 7/10, hij is beter. Moeten we bijles vragen voor onze dochter? Hebben wij als ouders gefaald?”

En uiteraard ga je zelf ook alleen maar naar buiten komen met de goednieuwsshow. Die vuile was hangen we niet in de tuin, waar alle buren hem kunnen zien. We gaan niet vertellen dat onze Lise “maar” 7/10 had. We hangen het niet aan de grote klok dat we elke avond uitgeput in de zetel ploffen nadat de kinderen in bed liggen, in plaats van nog de hele benedenverdieping te poetsen.

Vergelijken on speed

Met de komst van sociale media zijn de muurtjes tussen onze tuinen gesloopt. We kijken niet alleen binnen bij de buren, maar ook bij mensen aan de andere kant van de wereld. En iedereen deelt het liefst zijn perfecte beelden en verhalen.

Daar zit je dan, te scrollen op Instagram. Die ene woonkamer ziet eruit alsof ze uit de boekjes komt, terwijl jij je eettafel niet meer ziet onder al de rommel die erop ligt. De kinderen van een ander zien er dan weer uit alsof ze net een fotoshoot gedaan hebben voor de JBC-catalogus, terwijl jij de oudste vandaag met een gescheurde broek en de jongste met haar t-shirt achterstevoren naar school liet gaan.

Vergelijken schaadt je zelfvertrouwen

Dat vergelijken kruipt in je hoofd. Anderen hebben het zoveel beter voor elkaar. Zij hebben gelukkige gezinnetjes, kraaknette huizen, een goedbetaalde job en veel tijd en geld om te reizen. Je zelfvertrouwen keldert omdat jij niet kan voldoen aan dat perfecte plaatje. Statistieken zijn duidelijk: meer en meer mensen kampen met angststoornissen gerelateerd aan die sociale media.

Als we vergelijken, houden we geen rekening met het volledige plaatje. Want je weet maar goed genoeg dat elk huisje zijn kruisje heeft. Dat jij ook alleen maar de leuke foto’s deelt en dat dat bij anderen net zo is. Achter de schermen huilt iedereen wel eens, twijfelt iedereen en voelen we ons alleen in onze zorgen. En toch zijn we zo gefixeerd op die perfecte plaatjes, niet op wat er achter de schermen gebeurt.

Focus op je eigen pad

We proberen te voldoen aan dat perfecte beeld dat wordt opgehangen en slaan in paniek wanneer dat niet lukt terwijl alle anderen daar schijnbaar moeiteloos in slagen.

Wees je ervan bewust dat je enkel de met zorg uitgekozen perfecte plaatjes ziet. Dat achter de camera die de mooie living vastlegt, er twee volle wasmanden en een berg afwas staan. Dat de kindjes met hun mooie kleertjes in de modder gingen rollen meteen nadat de foto gemaakt was.

Wees je ervan bewust dat iedereen een eigen uniek pad bewandelt. Iedereen heeft een andere achtergrond, krijgt andere kansen en heeft eigen dromen. Spiegel je niet aan anderen. Je weet niet wat er achter de schermen gaande is.

Kijk naar je eigen unieke pad. Je eigen dromen en wensen. Je eigen waarden en je eigen geluk. Acceptance and Commitment Therapy kan daarbij helpen. Want weet je door het zien van al die perfecte levens niet meer wat jij wil, dan helpt ACT je om dichter te komen bij je eigen waarden en je eigen doelen. Zo maak je bewust keuzes die bij jou passen en waar jij voldoening uit haalt. Zonder te vergelijken met anderen.

Wil jij stoppen met vergelijken en piekeren, en voldoening en geluk ervaren? Schrijf je dan nu in voor mijn online cursus Stoppen Met Piekeren. Daarin leer ik je stap voor stap hoe je met je piekergedachten en emoties kan omgaan.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page