top of page
  • Foto van schrijverWendy Celis

4 manieren hoe je positieve psychologie in de praktijk kan brengen



Ik ben een grote fan van de positieve psychologie. Altijd al geweest. De psychologie heeft een traditie van te vertrekken van mentale aandoeningen en die proberen "op te lossen" aan de hand van behandelprotocollen. Ook nu nog hangt "de psychologie" samen met mentale problemen. En dat is super jammer, want mentaal welzijn is zoveel meer dan de afwezigheid van mentale problemen. Ik zou iedereen aanraden om eens te gaan praten met een psycholoog om jezelf en je gedragspatronen beter te leren kennen. En te weten wat jouw handleiding is voor een voldoeninggevend leven. Welzijn is de aanwezigheid van positieve eigenschappen, emoties en ervaringen. Dr. Martin Seligman, een van de grondleggers van de positieve psychologie, heeft het omschreven als "de wetenschappelijke studie van wat het leven de moeite waard maakt".


De pijlers van Positieve Psycholgie

Positieve emoties: Positieve Psychologie benadrukt het belang van het cultiveren van positieve emoties zoals vreugde, dankbaarheid en tevredenheid. Deze emoties voelen niet alleen goed, maar hebben ook een aanzienlijke invloed op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.


Bevlogenheid: Volledig opgaan in activiteiten waar we van genieten kan leiden tot een staat van flow, waarin de tijd lijkt stil te staan. De positieve psychologie moedigt aan om deze boeiende ervaringen in ons leven te vinden en te koesteren.


Relaties: Onze connecties met anderen zijn essentieel voor ons welzijn. Het opbouwen en onderhouden van positieve relaties staat centraal in de positieve psychologie.


Betekenis: Het vinden van een doel en betekenis in het leven geeft ons een gevoel van richting en voldoening. Deze pijler moedigt aan om onze waarden en passies te verkennen.


Prestatie: Het stellen en bereiken van doelen, groot of klein, speelt een vitale rol in ons geluk en welzijn.


En hoe doe je dat dan?

Er zijn tal van manieren om de positieve psychologie in de praktijk te brengen.

  • Schrijf regelmatig dingen op waar je dankbaar voor bent. Deze praktijk kan je gevoel van welzijn vergroten.

  • Mindfulness en meditatie kunnen je helpen aanwezig te blijven en stress te verminderen.

  • Identificeer je sterke punten en zoek manieren om ze te gebruiken in je dagelijks leven.

  • Daden van vriendelijkheid: Verricht willekeurige daden van vriendelijkheid om je humeur een boost te geven en je relaties te verbeteren.



Bron: Medium - 06/11/2023

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page