top of page
  • Foto van schrijverWendy Celis

“Hier, nen euro”, of hoe een vervelend figuurtje uit een reclamespot mijn stress helpt verminderen

Bijgewerkt op: 22 jul. 2023Oh nee, we gaan te laat zijn! Zie je wel, we moeten er om 14u zijn en het is nog 12 minuten rijden en het is nu al 13u40. We gaan sowieso te laat zijn. Ik zeg het u!” Oké, is het duidelijk dat ik niet graag te laat kom? Ik kan er behoorlijk over stressen als ik denk dat we ergens te laat gaan zijn. Dan begint dat stemmetje in mijn hoofd te razen en zo nu en dan krijgt het uiting in geroep tegen mijn man en kinders. Da’s trouwens helemaal nergens voor nodig, die stress voor te laat komen. Ik ben nooit ergens te laat. En bovendien: hoe vaak ben je écht te laat? Als er een onvoorziene file is, ja. Of als je je trein mist omdat je bus vertraging had. Maar dan nog. Je kan je baas of afspraak altijd verwittigen dat je later zal zijn. Geen man overboord. Anyway, we gaan geen filosofische uiteenzetting houden over wat “te laat komen” nu eigenlijk echt is. Ik wil gewoon illustreren dat ik me vaak onnodig opwind in dergelijke situaties. En we zijn allemaal zo.


Het stressmannetje

De Lijn maakte van onze innerlijke criticus zelfs handig gebruik in een immens succesvolle reclamecampagne. Je herinnert je misschien nog het stressmannetje dat in de wagen zit te vloeken en te roepen en dat de bestuurder wil helpen betalen voor de parkeerautomaat met “hier, nen euro”, waarna voorgenoemde euro recht de riool in rolt. Ontploffing! Als we het stressmannetje in ons hoofd laten doen, dan kunnen we al eens tot ontploffen komen, ja. Maar wat De Lijn eigenlijk - misschien onwetend - heel goed illustreert, is dat het kan helpen om die stem in je hoofd, je innerlijke criticus een naam te geven en je er een beeld van te vormen als bijvoorbeeld een grumpy cartoonfiguurtje dat niet veel vrolijks te vertellen heeft. Bij mij helpt het alleszins wanneer ik weer eens stress dat we te laat gaan komen. Dan zie ik dat kleine mannetje in hoofd stampvoetend schreeuwen en dan zakt mijn stresslevel en kan er zelfs een klein grinnikje vanaf.


Heb jij een constante kritische stem in je hoofd? Geef ze een naam, maak er een karikatuur van en maak ze los van jezelf. Dit helpt je om er vanop een afstand naar te kijken en je er minder door te laten beïnvloeden. Vind je het moeilijk om het piekeren te stoppen en rust te vinden in je hoofd en kan je hierbij wel wat extra hulp gebruiken? Ontdek dan nu mijn cursus “Rust in je hoofd, stoppen met piekeren”. Daarin begeleid ik jou in een beter manier van omgaan met je stress en meer veerkracht.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page